To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Huferek
Temat postu: Najleprze Warlock'owe przepisy...  PostWysłany: 03 Sie, 2004 - 19:22
Gość





Jak na pozadnego i dobrze wychowanego niziolka przystalo chciaem zachecic wspaniala Wspolnote Graczy do udzialu w pisaniu pierwszej Warlock'owej ksiazki kucharskiej! Kazdy z Was zapewne wie ze po meczacym dniu godzinach walk tudziez inszego zajecia(expienia;)) zacnie zasiasc z kompania przy kuflu zlocistego tak popularnego piwa Wink bezalkoholowego oraz dobrym jedzonku!! Bo i kto dobrego jedzonka z mila checia nie poje? Tak wiec uprasza sie o powazne potraktowanie tej akcji:).
A to kilka wskazowek co mozna w tym przepisie umiescic:
1)Skladniki.
2)Sposob przygotowania.
3)Sposob podania.
4)Historie zwiazane z tym daniem.
5)Wlasne uwagi.

Obyscie zawsze byli syci.... Wasz Huferek.
 
   
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Huferek
Temat postu: Potrawka z krolika.  PostWysłany: 04 Sie, 2004 - 09:35
Gość





Przepis ten przekazal mi moj drogi wojek Poldek ktory pozal go na jednej ze swych dalekich i karkolomnych wypraw. Jest to jak najbardziej potrawa polowa tak ze mozecie spokojnie przygotowac ja gdziebadz jestescie:) - oczywiscie jesli macie odpowiednie produkty;) a oto i one:

1.Ziola - Lisc laurowy,tymianek i szalwia,koperek.
2.Warzywka - Marchew,ziemniaczki i ewentualnie rzepe.
3.I oczywiscie podstawa tego dania - miesko z krolika:)
4.Chlebus(taki jak ciocia Klotylda zawsze piekla Smile )
5.Sol

Sposob przyzadzenia:
Krolika nalezy oskorowac co mozna lacno uczynic przy uzyciu jakiegos kozika.Nalezy pamietac ze skora latwiej schodzi od glowy nizli od ogonka.
Nastepnie nalezy oddzielic od kosci conajleprze mieso,jednak w taki sposob by zachowalo sie w jak najwiekrzych platach(jak sie bedzie gotowalo juz rozdrobnionego to jak zmieknie calkowicie sie rozbije miesko ).Mieso wrzucamy do radelka z goraca ale jeszcze nie wrzaca woda w ktorej przed miesem umieszczamy ziola(nie posiekanei prucz koperku).Gdy juz miesko bedzie dochodzilo co mozna sprawdzic przy pomocy widelczyka mozna a nawet wskazane bybylo dodac do wody warzywa i sol. Warzywa najlepiej pokrajac w kostke. Kiedy warzywa sie ugotuja mieso napewno bedzie juz odpowiednio uduszone. Mozna je tedy podawac..

Podawac najlepjej w miseczkach srednio glebokich. Przystroic mozna jednym tudziez dwoma lisciami miety. Podaje sie ta potrawke z chlebem jako ze wtedy najlepjej smakuje.

Mam nadzieje ze ten przepis zacheci Was do wlasnych prob a i do udzialu w pisaniu niniejszej ksiazki kucharskiej:) Smacznego!

Wasz Huferek.
 
   
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Murrum
Temat postu: Re: Potrawka z krolika.  PostWysłany: 04 Sie, 2004 - 15:12
Gość





Huferek napisał:

Sposob przyzadzenia:
Krolika nalezy oskorowac co mozna lacno uczynic przy uzyciu jakiegos kozika.Nalezy pamietac ze skora latwiej schodzi od glowy nizli od ogonka.

Wasz Huferek.


Najnieprawdziwsza nieprawda. Krolika skoruje sie od zadka w ten mianowicie sposob:
Po zgluszeniu i zyl przecieciu (albo i przegryzieniu jak kto lubi) wiesza sie krola za zadnie nogi.
Dalej skore trza naciac dookola tylnych skokow i wzdluz ud az do zadu i ogona.
Dalej przednie nogi trza odjac i skore mozna sciagac jak rekawiczke na lewa strone wywijajac.
Przy glowie i uszach jeszcze trzeba sie troche pomeczyc, tu jak kto niewprawny, cala poprzednia robote zepsuc mozna.
A od strony lba do krolikow to sie ino weze zabieraja.

Co do gotowania to sie nie wypowiem, bo kto by zreszta dobre mieso w ten sposob marnowal.

Pozdrawiam
M.

PS
Pewnie wytnie moje imie obok postu, wiec zeby nie bylo watpliwosci. To pisalem ja, Murrum.
 
   
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
PNphpBB2 © 2003-2006